"פסיקת בג"ץ מונעת קבורה ערבית בעופל"
בוועד למניעת הרס עתיקות הר הבית מרוצים מפסיקת בג"ץ המורה לאכוף החוק נגד הקבורה הערבית סמוך להר ומקווים שהקברים יועתקו בהסכם.
פרסום ראשון: 20/07/09, 20:44 שמעון כהן
עורך הדין ישראל כספי מהוועד למניעת הרס עתיקות בהר הבית, מוצא את חצי הכוס המלאה בהחלטת בג"ץ אתמול, החלטה שמורה להמשיך במהלכים להפיכת מתחם גן העופל הסמוך להר הבית לגן לאומי, והותרת את 15 הקברים המוסלמיים במקום.
עורך הדין כספי מציין ש"בכל המאבקים בנושא הר הבית יש חצי כוס מלאה וחצי כוס ריקה", וכך גם בהכרעת הבג"ץ האחרונה, אולם כאן הוא מוצא את החלק המלא רב לאין ערוך מזה הריק.
בראשית דבריו הוא משבח את אריה קינג שהיה ראשון להעלות את הסוגיה ועתר לבג"ץ באופן עצמאי ורק לאחר שלא מצא מזור באופן עצמאי פנה לועד למניעת הרס עתיקות שעתר לבג"ץ, עתירה שהובילה להכרעה אתמול.
רבנים בהר הבית
לדבריו אמנם מצטיירת התמונה כאילו נדחתה העתירה אבל "לא רק שלא נדחתה אלא השיגה את מרבית הדרישות".
כספי מתאר את השתלשלות האירועים בפרשה ומספר כי בעתירה המקורית לפני ארבע שנים ביקש הועד להחזיר המצב לקדמותו "להחזיר לקדמותו את המקום בו נפגשות החומות ההרודיאנית והחשמונאית, מקום שעוד צפונותיו מחכים לגילוי וחשיפה. למנוע את הפיכתו של המקום לבית קברות מוסלמי שהיה מונע חשיפה".
את האחריות על הפיכתו ההדרגתית של המקום לבית קברות מוסלמי מטיל כספי על כתפי הרשויות השונות בנוגעות בדבר ובראשן רשות העתיקות, רשות הטבע והגנים, המשטרה ועיריית ירושלים.
"דרשנו לסתום את תאי הקבורה שנבנו בניגוד לחוק במטרה להשיג טובות הנאה של ערבים שביקשו להרוויח כשהם מוכרים את המקום. הרשויות לא עשו דבר", הוא מספר.
"המדינה והרשויות טענו שהמצב בלתי הפיך וכל ניסיון לסתום את המבנים יוביל למהומות דמים. הילכו עלינו אימים, אבל בעקבות התביעה שלנו המדינה שינתה את עמדתה ב-180 מעלות ועובד יחזקאל, מזכיר הממשלה, הודיע על ההסכמה עם העתירה לחלוטין. בעקבות ההודעה נעשתה עבודה בתשעה אחוזים של השטח. הוא נוקה, נסתמו המבנים הבלתי חוקיים, הושמו רשתות ברזל למנוע קבורה ופוזרה אדמה לקראת פיתוח המקום כגן לאומי, והנה והשמים לא נפלו ושערה משערות שוטר לא נפלה".
לדבריו הסעיף היחיד אותו לא קיבלו שופטי בג"ץ בעתירה הוא הדרישה לקבוע לו"ז מחייב או על פי דרישת העותרים להורות על החלת אכיפת החוק במקום בתוך תשעים יום.
עם זאת הוא מציין כי בפסיקה מופיעות התבטאויות רבות המעידות על אהדת השופטים כלפי העותרים ואף נאמרו דברי שבח כלפיהם. הדברים באו לידי ביטוי בהחלטה להורות למדינה לשלם לאנשי הועד ולאריה קינג את הוצאות המשפט ולכך הוספו מילות שבח על העתירה שקידמה את הנודא והביאה את המדינה לטפל טיפול מהותי בבעיה שהוזנחה. "ויש באמירה הזו על כיסוי הוצאות אמירה ערכית מוסרית שבג"ץ רואה לנכון לשבח את תרומת אריה קינג והועד שהביאו את המדינה לשנות את גישתה ולהחזיר לקדמותו את האתר הארכיאולוגי הראשון במעלה ולאפשר חשיפה עתידית של המקום", אומר עורך הדין כספי.
"היו מי שהעזו לוותר עליו", אומר כספי ומתייחס למתחם ההיסטורי. "זהו מחדל של ממשלת ישראל לדורותיה. חוסר עניין וחוסר רצון לשמור על עברנו ועל שרידי הארכיאולוגיה שלנו. חוסר עניין ואכפתיות כשהכול מכוסה בעלה תאנה ביטחוני שאותו מקפידה לספק המשטרה שפעם אחר פעם מתארת אירועים קשים שיפרצו אם החוק ייאכף".
כספי מספר כי בשעתו נועדו אנשי הועד עם השר לביטחון פנים אבי דיכטר. במפגש זה, הוא מספר, המשטרה תיארה מהומות שיתרחשו אם יורה לה לסתום את הקברים, "אבל דיכטר לא שעה להילוך האימים של המשטרה וקיבל את דרישת הועד. מאותו יום לא נקברו מוסלמים במקום למרות ניסיונות. הסדר נשמר מבלי שנפלה שערה משערות ראשו של שוטר".
ובאשר לשאר השטח, מעבר לאותם תשעה אחוזים שהוכשרו להכנת הגן הלאומי שבמקום, אומר עו"ד כספי כי "נמשיך לשאת במטלה הזו, ללחוץ ולפנות גם לגבי שאר השטח. העמדנו בכירים על חומרת העניין ועל הצורך לזרז את המהלכים כדי שלא יצליח מישהו לקבור שם מישהו. אנחנו עושים כמיטב יכולתנו גם בגן העופל וגם בהר הבית".
כספי פונה גם לציבור ולנציגיו לחבור לוועד ו"לדרוש מהרשויות במפגיע לחדול מהשערורייה של ההתעלמות משרידי העבר של ההיסטוריה שלנו".
לגבי חמישה עשר הקברים שבמקום נותרו במקומם, מציין כספי כי מדובר במספר נמוך בהרבה מהחזות שניסתה המדינה להציג בפני בית המשפט כאשר תיארה הימצאותם של קרוב לתשעים קברים כששישים מהם כבר מאוכלסים. זאת על מנת להוכיח שמהלך של אכיפת החוק אינו אפשרי עוד. "תיעוד שלנו מעלה שרק שלושים מטר, 15 קברים, אחוז וחצי, ובגלל זה רצתה המדינה לוותר לעולמים על המקום".
כספי אינו מתייאש ומביע תקווה שלמרות החלטת בג"ץ להותיר את הקברים המוסלמיים במקומם "יתכן שבעתיד נגיע להסדר מול המוסלמים לפינוי בהסכמה של אותם 15 קברים".
חובה לשמיעה
השבמחק